Rastlinjake delimo na steklenjake in plastenjake, zadnje še v nizke in visoke tunele. Če pa govorimo o temperaturah znotraj posameznega objekta, ki jih ohranjamo v hladnem delu letu, ločimo hladne (do 10oC), ogrete  (od 10 do 18oC) in ogrevane (18 do 24oC) rastlinjake. V zimskem času na domačih vrtovih in na večini manjših vrtnarij dodatnega ogrevanja ne uporabljajo,  zato se pridelava ustavi in nastopi trenutek za sezonsko vzdrževanje. Sončen zimski dan s temperaturami nad lediščem je idealen za ‘veliko čiščenje’, ki se začne z zračenjem in nadaljuje z odstranjevanjem vsega nepotrebnega (vrtno orodje, cevi za zalivanje…). Sledi čiščenje rastlinskih ostankov, plevela, opornih količkov in vrvic, po katerih so se vzpenjale plodovke. Ko smo očistili in pometli še poti, nastopi mokro čiščenje vseh pokrivnih in  nosilnih materialov, za katero potrebujemo rokavice, krpe, gobe, dezinfekcijska sredstva (npr. kis, soda bikarbona, varikina ali razmaščevalec za pranje posode) in curek vode.

Čiščenje nosilnega ogrodja

Pobarvano kovinsko nosilno ogrodje lahko speremo z vodo, ki smo ji dodali sodo bikarbono, pocinkane dele in namažejo z gobo namočeno v raztopino z 9% ocetnim kisom in jo izperemo zgolj z vročo vodo Nosilno  PVC in leseno ogrodje speremo s toplo vodo z dodatkom varikine, pri čemer se priporoča posušene lesene dele namazati u impregnacijsko 7,5% raztopino bakrovega sulfata.

Utrditev nosilnega ogrodja

Zimski čas je primeren tudi za utrditev posedlih temeljev ali zamenjavo polomljenih delov. Čeprav je snežnih padavin vedno manj, je potrebno preveriti, ali konstrukcije rastlinjakov prenesejo  vsaj 30 N/ m2. Ko je ta obremenitev presežena, se zlasti PVC in PE okvir zaviha in konstrukcija se zruši.

Čiščenje kritine

PVC in PE folije ter steklene površine manjših steklenjakov peremo na zunanji in notranji površini  z  veliko pene na gobi, ki smo jo namočili v razmaščevalec za čistilno posodo. Po pranju z veliko vode lahko razkužimo še 4% raztopino varikine.  V kolikor imamo polikarbonatne plošče, jih očistimo samo močnim curkom vode razlaščevalcem, nikakor pa ne z varikino, saj lahko povzročimo trajne poškodbe.

Za profesionalce se priporoča še razkuževanje tal, v primeru ozkega kolobarja pa tudi delna zamenjava tal (zemlje), vendar  o tem več v drugem prispevku.

dr. Denis Stajnko

Plastenjak sredi zimske idile

V kolikor je nosilna konstrukcije prešibka, jo utrdimo s prečnimi nosilci