Ocenjuje se, da bomo zaradi naraščajoče populacije do leta 2050 potrebovalo kar 70 % več hrane, kot jo pridelamo sedaj. To postavlja kmetijstvu poseben izziv. Ena izmed možnih rešitev je uporaba robotike v kmetijstvu. To obljublja prednosti, kot so pravočasno tretiranje in obiranje pridelka, potencialno hitrejše, varčnejše in natančnejše rokovanje, kar omogoča optimizacijo kmetijske proizvodnje, z večjo ekonomsko učinkovitost.

Robotiko v kmetijstvu lahko razdelimo v več disciplin; roboti za tretiranje in obiranje pridelka, roboti za obrezovanje vej in odstranjevanje plevela, brezpilotni letalniki za nadzor pridelka in drugi. Vse te skupine pa se med sabo razlikujejo po stopnji razvitosti in komercialni dostopnosti. Medtem ko so npr. roboti za molžo krav, brezpilotni letalniki za nadzor pridelka in samovozeča kmetijska mehanizacija že komercialno dostopni, to še vedno ni res za večje, vsesplošno uporabne stroje – robote, ki so še vedno v fazi prototipnih rešitev. Narava s spreminjajočimi se pogoji namreč predstavlja poseben izziv, kar vpliva na delovanje robotov v naravi. V izgradnjo naprav, ki bodo zanesljive, varne, robustne in popolnoma avtonomne je potrebno vložiti veliko naporov in predvideti čimveč situacij s katerimi se takšen robot lahko sooči.

In kaj lahko pričakujemo v prihodnosti? Namesto posameznih velikih kmetijskih strojev, lahko pričakujemo večje število manjših robotov, s ceno nekje okoli ene desetine večjega stroja. Več takšnih robotov bo nadomestilo enega, delo pa opravilo natančneje, bolj natančno in z nižjimi stroški, 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Takšen robot se ne bo utrudil in bo lahko deloval v vseh vremenskih pogojih. V primeru tehničnih težav, pa bodo njegovo delo prevzeli drugi roboti v gruči, kar bo preprečilo izpad proizvodnje.

Ali bodo kmetijski roboti izpodrinili delo ljudi?

Kmetijski roboti bodo v prihodnosti zamenjali delo ljudi, saj bodo hitrejši, natančnejši, se ne bodo utrudili ali zboleli, delali pa bodo lahko tudi v manj ugodnih razmerah. Ročno delo, ki ga trenutno opravijo ljudje, bodo zamenjali roboti, vendar pa z njihovo uvedbo prinašajo množico novih delovnih mest, mogoče tudi takšne, ki jih danes še ne poznamo. Robote bo še vedno načrtoval človek, jih zgradil, nadzoroval njihovo delo in vzrževal.

dr. Jurij Rakun