Pozdravljeni,

Moje ime je Tomaž in sem diplomant Biosistemskega inženirstva, takrat še pod imenom kmetijska tehnika. Pot na ta študij me je zanesla leta 2004 po zelo hitri odločitvi glede na to kaj vse me v življenju veseli. Kot elektrotehnika me je zanimalo vse kar je povezano s tehniko posebno veliki kmetijski stroji, ki so danes kot vidimo pravi vrhunec tehnologije. Ker je študij združeval smeri kot so kmetijstvo, elektrotehniko in strojništvo je bila odločitev lahka. Študij sem zaključil z diplomsko nalogo: konstrukcija hidravličnega cepilnika za drva. V nalogi sem se ukvarjal s samo izvedbo konstrukcije, ki sem jo izvedel s pomočjo CAD programa.

Ker sem želel znanje še nadgraditi in raziskovati še naprej sem nadaljeval študij na drugi bolonjski stopnji. Ta mi je omogočala izbire predmetnika po želji zato je bil poudarek na biosistemskem inženirstvu tudi v nadaljevanju. V zaključnem raziskovalnem delu sem se ukvarjal z namakalnimi sistemi. Tukaj je bil poudarek na geografskih sistemih, meteorologiji in pedologiji. Cilj naloge je bil ugotoviti letne potrebe po količini vode za namakanje celotne katastrske občine in z simulacijo ugotoviti sposobnost zagotavljanja teh  količin vodnega vira iz rokave reke Mure. Po uspešni predstavitvi raziskovalne naloge sem sklenil mojo študijsko pot.

Bilo mi je v veselje, da sem lahko študiral v družbi profesorjev in študentov kot so na Mariborski Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Bilo je veliko zabave saj so študentje kmetijske fakultet znani kot pravi žurerji, ko pa gre zares se poprime za delo brez popuščanja :).

Pred mano so bili drugi izzivi, dobiti redno zaposlitev, pokazati svoje znanje in se dokazati v poslovnem svetu. Po nekaj začasnih zaposlitvah sem dobil priložnost v podjetju, ki izdeluje elektronske sklope za delovna orodja, gospodinjske aparate in avtomobilsko industrijo. Ta zaposlitev mi je nudila in mi še nudi velik izziv. Na delovnem mestu se ukvarjam s kakovostjo, torej kakovostjo materialov, izdelkov in procesov. Uporabljamo različna orodja kakovosti s katerimi problematiko zaznavamo, poiščemo vzrok in korektivne ukrepe. Kljub temu, da je delo pretežno analitične narave zahteva precej tehničnega znanja. Kljub zaposlitvi v drugi branži kot sem študiral se od kmetijstva nikoli nisem zares oddaljil. Ob službi skrbim še za manjšo domačo kmetijo, ki mi daje veselje do dela in je pravi polnilec baterij po včasih napornih dneh v službi.

Torej kaj sem se naučil, študirajte to kar vas veseli, v čem res uživate in imate dobro družbo, poberite čim več znanja in izkušenj ker v življenju nikoli ne veš kam te zanese poslovna pot. Pri iskanju zaposlitve izpostavite vaše znanje, izkušnje in ambicije :).

Srečno, Tomaž

Obe diplomski deli sta v celoti dostopni v Digitalni knjižnici Univerze v Mariboru (DKUM)