Dne 24.1.2020 smo se s študenti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru odpeljali na strokovno ekskurzijo. Obiskali smo podjetje Sadjarstvo Mirosan d.o.o., SIP Strojna Industrija d.d. in kmetijo FLIS, Spodnje Grušovlje.

Sadjarstvo Mirosan se je od svojih začetkov (leta 1954) dalje iz majhnega drevesničarskega obrata razvilo v sodobno sadjarsko podjetje, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo sadja in sadnih sadik. Obdelujejo približno 140 hektarjih zemlje. Jabolka predelajo tudi v sokove, marmelade, čips in ostale proizvode.

SIP je največji slovenski proizvajalec kmetijske opreme, s sedežem v Sloveniji (Šempeter v Savinjski dolini). Izdelujejo vrhunske stroje za košnjo in spravilo travinja, ki ustrezajo zahtevam svetovnih trgov.

Na kmetiji FLIS obdelujejo 70 ha zemlje. Polovica je njiv in polovica je travnikov. 730 000 l mleka namolzejo v enem letu. Na dan pomolzejo 2300 l mleka.

Polovico mleka sami predelajo na kmetiji v sire, jogurte in skuto. Nekaj proizvodov prodajo doma in na terenu, nekaj pa v Leclercu, Mercatorju in Tušu.